In Nederland lijden vijftigduizend mensen aan Parkinson. Een progressieve ziekte, waarvan niemand de exacte oorzaak weet. Dit moet veranderen! Met haar stichting ‘Ellen Parkinson Project’ zamelt Ellen van Velthoven geld in om hier onderzoek naar te doen: “Wanneer de oorzaak gevonden wordt, kunnen meer mensen geholpen worden”. Samen met neuroloog, Bart Post van het Radboud universitair medisch centrum, wordt gezorgd dat het geld op de juiste plek terecht komt.

Bart Post, neuroloog

De ziekte van Parkinson is een chronisch neurodegeneratieve ziekte die vooral voorkomt bij oudere mensen. Ongeveer vijf tot tien procent van alle Parkinson patiënten is onder de 50 jaar. De ziekte van Parkinson wordt gekenmerkt door traagheid van bewegen, stijfheid van de spieren en beven. Problemen in de stemming, het denken en geheugen, obstipatie, vaker moeten plassen en pijn zijn symptomen die ook vaak voorkomen en niet goed zichtbaar zijn. Bij de ziekte van Parkinson kunnen alleen de symptomen behandeld worden, de ziekte zelf kan nog niet geremd worden.

In het Radboud Universitair Centrum is het uitgangspunt voor de zorg de behoefte van de mensen die leven met de ziekte van Parkinson. Wij willen samen de zorg verbeteren. Daarom richten we ons in het onderzoek naar de ziekte op de evaluatie van de organisatie van zorg, de oorzaak en behandeling van beven, loop- balans- en stemmingsstoornissen én op grote klinische trials. Om de zorg te vernieuwen en om het onderzoek te stimuleren is elke donatie welkom.

Bart Post, neuroloog
Afdeling neurologie, Radboud Universitair Medisch Centrum

Wil je meer lezen? Bekijk hier de folder waarin Ellen openhartig vertelt over haar ziekte en uitlegt waarom het onderzoek zo hard nodig is. Wil je exemplaren ontvangen om uit te delen? Neem even contact op via: elfvanvelthoven@zeelandnet.nl

Met jouw bijdrage worden belangrijke stappen gezet in het onderzoek naar de oorzaak van Parkinson. Je kunt jouw donatie overmaken via rekening NL65 RABO 0192 0904 10. Namens alle vijftigduizend patiënten een bijzonder hartelijk dank!

Iedereen kan helpen, groot en klein. Gewoon doen. Je maakt het verschil! Het Ellen Parkinson Project omarmt initiatieven om geld in te zamelen, neem gerust contact op via elfvanvelthoven@zeelandnet.nl met jouw ideeën of kijk op facebook.