Nadat bij Ellen van Velthoven de diagnose Parkinson werd gesteld, realiseerde zij zich: “Ik heb het niet voor niets! Ik moet er iets mee doen.” Met de (mentale) krachten die ze nog heeft, ziet Ellen haar ziekte als een kans. “Ik kreeg steeds meer het gevoel iets te moeten doen. Ik geloof dat er iets bereikt kan worden, dat we samen iets kunnen bereiken. Pas wanneer er meer bekend is over de oorzaak van de ziekte, kunnen mensen echt geholpen worden. Dat is mijn grote drive!” Met haar stichting Ellen Parkinson Project zamelt zij geld in voor dit belangrijke onderzoek. Met verschillende bijzondere activiteiten en initiatieven hoop zij zo veel mogelijk middelen bij elkaar te krijgen voor baanbrekende research.

Parkinson

De ziekte van Parkinson is een ziekte van de hersenen. Een zeer complexe ziekte. Voor geen enkele patiënt is het beeld van symptomen hetzelfde. Wie aan de ziekte lijdt kan uiteenlopende klachten hebben van trillen tot stijfheid en evenwichtsproblemen. Parkinson ontstaat door een tekort aan de neurotransmitter dopamine. Cellen die dopamine produceren sterven langzaam af en hierdoor wordt de aansturing van spierbewegingen aangetast en gaan armen en benen beven. Tegelijkertijd worden spieren stijf en komen lichaamsbewegingen moeilijker op gang. Gezichtsspieren worden niet meer goed aangestuurd en de lichaamshouding kan verstoord raken, net als de spraakmotoriek.

Parkinson is een progressieve aandoening, de ziekte verergert na verloop van tijd. De behandeling ervan is vooral gericht op de motorische problemen. Fysiotherapie, logopedie en ergotherapie bieden ondersteuning. Er zijn enkele medicijnen beschikbaar die de symptomen enigszins bestrijden en zich vooral richten op het dopaminetekort. Er is echter veel onderzoek nodig naar de oorzaak van de ziekte om mensen écht te kunnen helpen. In Nederland lijden vijftigduizend mensen aan de ziekte, 10% van hen is jonger dan vijftig jaar.

Je eigen geloof, hoop en liefde in een unieke locker. Je kunt het sieraad bestellen door € 28,- over te maken op rekening NL65 RABO 0192 0904 10 met vermelding van je NAW gegevens. Of koop hem bij Kompassen voor € 25,-.

Met jouw bijdrage worden belangrijke stappen gezet in het onderzoek naar de oorzaak van Parkinson. Je kunt jouw donatie overmaken via rekening NL65 RABO 0192 0904 10. Namens alle vijftigduizend patiënten een bijzonder hartelijk dank!

Iedereen kan helpen, groot en klein. Gewoon doen. Je maakt het verschil! Het Ellen Parkinson Project omarmt initiatieven om geld in te zamelen, neem gerust contact op via elfvanvelthoven@zeelandnet.nl met jouw ideeën of kijk op facebook.